Hvor kommer dine kaffebønner fra?

Du kan finde kaffe, der vokser i troperne. Dette område kaldes også for et kaffebælte eller bønnebælte, fordi det går rundt om jorden ligesom et bælte omkring din talje. I dette område er klimaet og jorden egnet til dyrkning af kaffe, og de kommer samtidigt meget godt overens.

Hvor kommer dine kaffebønner fra?

Selvom klimaet er stort set er det samme overalt omkring ækvator, påvirker jorden og de forskellige kaffearter, som ethvert land dyrker, også kaffens smag. Der er omkring 60 forskellige lande, der producerer kaffe i øjeblikket, og hver af dem har deres egen individuelle stil og smag.

Kaffebønnen Arabica har brug for et meget stabilt voksende miljø. Stor højde (omkring 1200-2000 m over havets overflade), varme dage og lidt køligere nætter (18-22 grader) og den ofte vulkanske jord er ideelle til de bedste Arabica arter. Det køligere miljø gør Arabica bønner mere aromatiske og dermed også dyrere. Alt dette er dog i fare på grund af ændringer i klima og i forbindelse med den globale opvarmning.

Robusta er mere af en hård kaffebønne i modsætning til Arabica, og den kan derfor overleve i de hårdere miljøer. Voksende højde på Robusta er normalt lavere (ca. 200-800 m over havets overflade), hvor lufttemperaturen er højere (22-27 grader). Den har også meget mere koffein, som beskytter planten mod insekter såvel som sygdomme. Koffein fungerer som et naturligt pesticid, og det er derfor lettere at opdrætte. Det er også meget billigere end Arabica kaffen. Imidlertid er Robusta ikke engang tæt på at være så populær og værdsat som Arabica kaffen er. Det har derimod ry for at være et produkt af lav kvalitet, som for eksempel ofte bruges i instant kaffe, men i fremtiden kan dette ændre sig, når folk begynder at indse effekterne af klimaændringerne og begynder at finde måder at producere Robusta specialkaffe på.

Husk, at disse ikke er absolutte universelle sandheder, mere som en retning for dig at lære om forskellige forhold for forskellige kaffesorter rundt om i verden. Det er også meget vigtigt at huske, at bearbejdningsmetoden har stor indflydelse på din smag og aroma valg af kaffe. Hvilket forhold du har til din yndlingskaffe er mellem dig selv og din kaffen, ingen kan altså fortælle dig, om det er godt eller dårligt, eller hvordan du skal leve dit liv med din kaffe. Kun du kan definere det. Ligesom i ethvert andet forhold.

Køb kaffebønner online lige her.

Indlæg oprettet 135

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen