[GUIDE] Sådan er reglerne til Slå Søm I

Har du været til en lokal fest i Vest- eller Sønderjylland, kan det være, at du har stiftet bekendtskab med det fantastiske spil Slå-Søm-I. Reglerne er simple, men mange kommer i tvivl, når de skal i gang med spillet, ofte i en brandert. Læs om reglerne her.

*Der fremgår kommercielt indhold i artiklen

Hvad er Slå Søm I?

Slå-Søm-I er et meget simpelt spil, hvor man skal bruge en træstub, en hammer, og et søm til hvert antal spiller. Spillereglerne kan variere, og der findes et utal af variationer.  Der kan være lige så mange deltagere med, som der er plads til søm. Det skal dog helst ikke gå ud over kvaliteten af spillet.

Det vides ikke, hvor spillet stammer fra, men man ser det ofte rundt i det ganske danske land, især til byfester eller afterskifester. Alle der kan holde en hammer og som nogenlunde kan ramme et søm kan være med, da der kan laves mange forskellige sværhedsgrader af spillet.

Regler til Slå-Søm-I

Remedier:

  • En hammer (En slaggehammer, hvis man er meget øvet)
  • Træstup
  • Søm

Kvaliteten af ovenstående remedier kan variere meget ligesom reglerne. Det vigtigste er dog ofte, at man har det sjovt, og så skal man eventuelt have en masse fadøl eller slots classic.

Sådan kan man spille Slå Søm I (Forslag 1)


Alle søm hamres i med 3 små slag, så de sidder nogenlunde stabilt i stubben. Hver spiller har hvert sit søm, og det gælder om at slå sit eget søm først i. Man skifter efter hvert et slag, og alt efter kvaliteten af træstub, hammer og søm, kan man aftale, om det koster en tur at rette sit søm.

Den spiller som først har slået sit eget søm i har vundet. Sømmet er først slået helt i, når man ikke længere kan få en negl ind under sømmet.

Slå-Søm-I (Forslag 2)

Her skal man være +3 spillere, da man også gerne må slå de andres søm i. I forslag to gælder det nemlig om, ikke at blive hverken først eller sidst. Ofte er reglerne sådan, at både den deltager, hvis søm er det første og det sidste skal bunde sin øl.

Man skifter efter hvert slag, og hammeren går på runde. Man må slå på alle deltagernes søm, og dette spil går mere ud på at være taktisk, og ikke skabe sig alt for mange fjender. 

Sådan kan man variere reglerne

Man kan lave forskellige måder, hvorpå man skal slå med hammeren. Nogen forbyder at holde hammeren over sømmet inden slaget, og man skal derfor trække hammeren fra træstubbens kant inden man slår.


Skal det være endnu sværere kan man bruge en slaggehammer. Dette er oftest håndværkere, vestjyder og andre folk, som har stor erfaring med at slå søm i der bruger disse. Det skal siges, at det så er med den spidse ende af hammeren, som man bruger til at slå sømmet i.

Afstanden mellem sømmene kan også ændres, hvor det kan blive en større udfordring, hvis man placerer sømmene tæt på hinanden.

Man bestemmer selv druk-reglerne

Det skal nødvendigvis ikke være et drukspil, og man skal huske, at man står med en hammer. Børn og andre sarte sjæle skal derfor huske at holde afstand, når man slår søm i. Den mest almindelige regel er, at taberen bunder sin drink. Man kan dog snildt være kreativ og finde på en masse tillægsregler, hvor man skal drikke.

Meget mere er der ikke i dette folkelige spil udover, at det selvfølgelig er en gentleman sport, hvor alle er velkomne.

Tak til Net2Kompagniet

Afslutningsvis skal der lyde et stort tak til Net2Kompagniet, som via økonomisk støtte har gjort denne artikel mulig. Hos Net2Kompagniet kan man få vinduer og døre i høj kvalitet til favorable priser, hvor der bliver leveret direkte fra fabrikken. 

Indlæg oprettet 134

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen