5 måder at skaffe mad fra naturen

I disse tider med “Nak og æd”, Noma og det amerikanske koncept “Alene i vildmarken” er det oplagt at se på hvordan du selv kan komme igang med at udleve dine egne jæger/samler. Vi bringer 5 måder at skaffe mad fra naturen.

1. Pluk svampe

En god gammeldags svampetur kan være ganske indbringende og hvis man holder sig de mest karakteristiske spisesvampe så kan man være nogenlunde sikker på ikke at komme galt afsted.
Fordele: lækker og dyr spisevare der kan plukkes gratis.
Ulemper: relativ kort sæson og det vil ofte kræve lidt guidning og lidt forberedelse at nå til et niveau hvor man “bare” lige kan stikke i skoven og hente en kurvfuld kantareller.

2. Pluk bær

Dette kræver næsten ingen introduktion. Men for at blive en stabil bærplukker gælder det om at lægge mærke til sæsonerne og gode spots. Skovjordbær plukkes juni, skovhindbær i juli og brombær i august osv. 
Fordele: Gratis og meget tilgængelig metode til at skaffe mad fra naturen. Bærene kan spises direkte eller blive til syltetøj, saft og indgå i salater.
Ulemper: ikke særlig “mættende” bidrag til et måltid, mere en slags lækkert tilbehør – og sæsonen knytter sig til sommerefterår.

3. Find spiselige planter – og tang

Der er flere end du tror og det er lettere end du tror. Tang er mere lidt let tilbehør i en suppe, gryderet eller lignende – men de spiselige planter kan næsten være et måltid i sig selv. 
Fordele: det er gratis og der er en hel verden at dykke ned i.
Ulemper: det vil nok kræve et kursus eller en guider tur for de fleste før de kommer igang med at blive supersanker. Tang kræver at du kommer i vandet.

4. Start på undervandsjagt

Undervandsjagt har grebet Danmark og hvis du ikke er bange for at hoppe i våddragt, svømmefødder og købe en harpun så venter der dig et eventyr uden lige i en verden uden ende. 
Fordele: Danmark er et godt sted for begyndere og det koster kun et fisketegn og det udstyr du skal bruge for at komme igang. Der findes både gratis e-bøger og podcast der kan hjælpe dig med at vælge udstyret. 
Ulemper: hvis du ikke er en vandhund så er det nok ikke sådan du skal skaffe mad.

5. Få et jagttegn

Jagt er den klassiske mandemåde at skaffe mad direkte på bordet og den mest populære metode i Danmark. Du har muligvis allerede en kammerat, kollega eller onkel der er jæger og det nemmeste at tage fat i dem til at starte med.

Fordele:

du kommer ind i en særlig verden fyldt med traditioner og kodeks og har du penge nok ligger hele verdens vilde dyr snart for dine fødder, ligger i din fryser eller hænger på din væg.

Ulemper:

Jagt er dyrt og tidskrævende. Et jagttegn er ikke bare “a walk in the park” og alene dit våben og hver eneste jagt (med undtagelse af havjagt) kommer til at sætte sine tydelige spor på din konto.

Artiklen er skrevet af Morten Rosenvold Villadsen der er forfatter til bøger om fridykning og undervandsjagt og tester dykkerudstyr, våddragter, svømmefødder, harpuner osv. 

Indlæg oprettet 135

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen